HobroMus.DK

Søndag d. 13. september 2020 kl. 15:00

Trio con Brio spiller Beethoven

Hobro Musikforening indleder sæsonen med Trio con Brio, som Musikforeningens medlemmer kender fra flere tidligere besøg.

De tre musikere – Jens Elvekjær og de koreanske søstre Soo-Jin Hong og Soo-Kyung Hong – har høstet et utal af priser og fornemme anmeldelser over hele verden.

Ved denne koncert spiller de - i 250-året for Beethovens fødsel - trioer af fødselaren.

Koncertprogram


Program

Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Klavertrio opus 1 nr. 3 i c-mol
I. Allegro con brio
II. Andante cantabile con Variazioni
III. Minuetto. Quasi allegro
IV. Finale. Prestissimo

Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Klavertrio opus 70 nr. 2 i Es-dur
I. Poco sostenuto – Allegro, ma non troppo
II. Allegretto
III. Allegretto ma non troppo
IV. Finale. Allegro

Pressemeddelelse

Søndag eftermiddag den 13. september kl.15 inviterer Hobro Musikforening til koncert med den international kendte Trio Con Brio for første gang i den nye sæson. Der er truffet forholdsregler så man kan overholde de udsendte retningslinier for at begrænse Corona-smitten. Således afholdes koncerten i gymnasiets store koncertsal, hvor der er plads til at holde afstand. Endvidere udgår den sædvanlige pause midtvejs i koncerten og programmet kortes lidt ned m.v.
På programmet står klavertrioer af Beethoven, og ved de tre næste koncerter er der ligeledes Beethoven på programmet, først den norske pianist Pål Eide med klaversonater,derefter en ung violinduo, og ved den fjerde koncert gælder det Beethovens strygekvartetter med Arild kvartetten.
Bestyrelsen håber at kunne gennemføre det store alsidige sæsonprogram, hvor der blandt andet bliver lejlighed til også at opleve pianisten Christina Bjørkøe spille Mozart sammen med Ensemble MidtVest, Akademisk kor Aarhus, cellisten Andreas Brantelid solo og Randers Kammerorkester.
Musikforeningens medlemmer har for et beskedent kontingent fri adgang til alle sæsonens 13 koncerter. Der er offentlig adgang og billetter kan købes i forsalg gennem www.himmerlandsbilletten.dk eller ved døren, hvor det også er muligt at tegne sig som medlem.
I forlængelse af første koncert afholdes generalforsamling, der pga. Corona har været udsat fra maj.
Lørdag d. 26. september 2020 kl. 15:00

Pål Eide spiller Beethoven klaversonater

Pianisten Pål Eide er født og opvokset i Norge men har siden 2000 boet Danmark.

Pål debuterede fra solistklassen i København i 1997 med et brag af en koncert og et ærefrygtindgydende program bl.a. bestående af Beethovens Waldstein-sonate, som også er programmet ved denne hans første koncert i Hobro Musikforening.

Beethoven og flyglet hører uløseligt sammen, og de øvrige værker i dette rene Beethovenprogram er klaversonaterne opus 110 og 111.

Koncertprogram


Program

Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Waldsteinsonaten Opus 53
I. Allegro con brio
II. Introduzione. Adagio molto
III. Rondo. Allegretto moderato – Prestissimo

Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Klaversonate i c-mol nr. 32 opus 111
I. Maestoso – Allegro con brio ed appassionato
II. Arietta: Adagio molto semplice e cantabile

Pressemeddelelse

Store Beethoven klaversonater på programmet.
Ved sæsonens anden koncert i Hobro Musikforening fortsættes fejringen af Ludwig van Beethovens 250 års fødselsdag. Man ved nu ikke med sikkerhed om Beethoven er født i 1770, men man ved, at han blev døbt i december 1770, så sandsynligheden for at han er født i samme år er ualmindeligt stor.
Ved denne koncert er det flere af Beethovens helt store klaversonater, der er på programmet.
Den prisvindende pianist - norskfødte Pål Eide - sidder bag tangenterne og spiller bl.a. sonaten opus 53 også kaldet Waldsteinsonaten.
Sonaten har fået dette tilnavn, fordi Beethoven i førsteudgivelsen fra 1803 tilegnede sonaten til en af sine velgørere grev Ferdinand Ernst von Waldstein.
Pål Eide debuterede fra solistklassen i København i 1997 med et brag af en koncert og et ærefrygtindgydende program bl.a. bestående af netop Beethovens Waldstein-sonate.
Der er truffet forholdsregler så man kan overholde de udsendte retningslinier for at begrænse Corona-smitten;
stolene er stillet op, så der er rigtig god plads mellem publikummerne. Endvidere udgår den sædvanlige pause midtvejs i koncerten og programmet kortes lidt ned m.v.
Koncerten finder sted lørdag d. 26. september kl. 15:00. Medlemmer af Hobro Musikforening har selvfølgelig adgang, men du kan købe billet til denne koncert enten på Himmerlandsbilletten eller ved indgangen.

Programnoter

Den tyske dirigent og pianist Hans von Bülow kaldte for ca. 150 år siden Bachs Das Wolhtemperierte Clavier for klaverets Gamle Testamente og Beethovens klaversonater for klaverets Nye Testamente.

Bach skrev helt bevidst to samlinger af Das Wolhtemperierte Clavier bind 1 og bind 2.
Vi har 12 tonearter samt dur og mol, og det giver 24 præludier og fugaer i hver samling: i alt 48 stykker fremragende musik.
(Ordet clavier dækker ikke over et klaver i vores forstand men et cembalo. Clavier er langt op i musikhistorien alene en betegnelse for et tasteinstrument).

Beethoven skriver 32 klaversonater!
Både tallet 48 og tallet 32 er ”venlige” og ”familiære” tal. Delelige med 2,4,8 og 16 og således lidt i familie.

Bachs tal var givet. Det var en bunden opgave, og han vidste hvor mange stykker musik det ville ende med. Med Beethoven er det helt anderledes.

Han har ikke siddet og tænkt, at nu skal jeg skrive 32 klaversonater!
Først skrev han som 25 årig i 1795 klaversonaten nr. 1 opus 2, og mange år senere i 1822 skrev han sonate nr. 32, som blev hans sidste.
Man kan gætte på, hvorfor han ikke skrev flere. Der går fem år fra hans sidste sonate til hans død, og tidligere havde han skrevet en til to om året.
Måske hans tiltagende døvhed fik ham til at fokusere på noget andet.
Han færdiggør sin niende symfoni i 1824, og i dag kigger vi på en symfoniproduktion, der slutter skelsættende med korets deltagelse i fjerde sats. Ikke desto mindre begyndte Beethoven på en tiende symfoni uden kor, og i dag kan man synes, at det var godt, den ikke blev færdiggjort. Det andet virker så rigtigt og magisk fuldendt. Måske kan man lægge samme betragtning over klaversonaterne?

I begyndelsen skrev Beethoven klaversonaterne i sæt á 2 eller 3 sonater, men fra Waldsteinsonaten og frem er det enkeltstykker med separate opusnumre.

Kaldenavne klæber lidt til Beethovens produktion. Blandt hans symfonier har vi Eroica nr. 3 – Skæbnesymfonien nr. 5 og Pastoralesymfonien nr. 6.
Alt dette ved Beethoven dog ikke rigtig noget om.

Måske har han haft en idé om, at klaversonaten nr. 21 opus 53 ville komme til at hedde Waldsteinsonaten, for den er udgivet med dedikation til greve Ferdinand von Waldstein.

Andre klaversonatenavne er: Pathétique, Måneskinssonaten, Appassionata og Hammerklaviersonaten.
(Med Beethoven begynder klaveret/tasteinstrumentet nemlig at ligne det flygel Pål Eide skal spille på her i Hobro).

Vi skal her ved koncerten foruden Waldsteinsonaten høre Beethovens sidste sonate nr. 32. opus 111. (De sidste 6 sonater kaldes de sene sonater, og er mere end hundesvære at spille).

I de sidste sonater vender Beethoven sig mod en mere fugeret kompositionsform, og således er der et link fra det Nye Testamente tilbage til det Gamle Testamente.
Lørdag d. 10. oktober 2020 kl. 15:00

Duo Diathéseis (violin & klaver)

Duo Diathéseis består af violinist Christine Bernsted og pianist Ramez Mhaanna, hvis samarbejde startede da begge musikere modtog Leonié Sonnings talentpris i 2019.

Begge musikere er internationale personaer, der både har studeret og turneret i udlandet, bl.a. i Rusland, Østrig, Kina og Australien.

Ved koncerten i Hobro Musikforening spiller de bl.a. musik af Mozart og Beethoven.

Koncertprogram


Program

Wolfgang Amadeus Mozart
(1759-1791)
Violinsonate i B-dur No.32, K 454
1. Largo – Allegro
2. Andante
3. Allegretto

Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Violinsonate nr. 9 i A-dur - Kreutzersonate - opus 47
1. Adagio sostenuto - Presto
2. Andante con variazioni
3. Presto

Pressemeddelelse

Ung duo spiller i Hobro Musikforening.
I løbet af en sæson i Hobro Musikforening bliver der plads til en variation både i ensemblesammensætning, komponister men også blandt de musikere, der gæster foreningen.

Således er der ofte plads til, at nye unge musikere kan få lov til at prøve kræfter med at spille koncerter i musikforeningens regi.
Ved sæsonens tredje koncert, der finder sted lørdag d. 10. oktober kl. 15:00, får Hobro Musikforening således besøg af Duo Diathéseis.

Duoen består af violinisten Christine Bernsted og pianisten Ramez Mhaanna, hvis samarbejde startede da begge musikere modtog Leonié Sonnings talentpris i 2019. De er begge internationalt funderet, og de har både studeret og turneret i udlandet, bl.a. i Rusland, Østrig, Kina og Australien.
Ved koncerten på Mariagerfjord Gymnasium spiller de et program, der spænder vidt.
De lægger ud med wienerklassisk musik af Mozart, bevæger sig til impressionismen Frankrig i form af Debussy. Der bliver også plads til et nyt dansk værk af Anders Nordentoft inden duoen slutter med Brahms violinsonate nr. 3.

Der er truffet forholdsregler så man kan overholde de udsendte retningslinier for at begrænse Corona-smitten;
stolene er stillet op, så der er rigtig god plads mellem publikummerne. Endvidere udgår den sædvanlige pause midtvejs i koncerten og programmet varer en god time.
Lørdag d. 24. oktober 2020 kl. 15:00

Arild kvartetten spiller Beethoven

Arild Kvartettens medlemmer er alle erfarne kammermusikere fra Det Kongelige Kapel og DR SymfoniOrkestret, og de optræder jævnligt på den danske kammermusikscene.

I 2018 kunne Arild Kvartetten fejre sit 10-årsjubilæum med Beethovens samlede strygekvartetter i en serie på i alt 24 koncerter.

Det er også tre af Beethoven strygekvartetter, der er på programmet, når Arild kvartetten gæster Hobro Musikforening for første gang.

Koncertprogram


Program

Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Op. 18 nr. 2 i G-dur
I. Allegro
II. Adagio cantabile – Allegro – Tempo I
III. Scherzo: Allegro
IV. Allegro molto, quasi presto

Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Op. 59 nr. 2 i e-mol (Razumovsky)
I. Allegro
II. Molto adagio (Si tratta questo pezzo con molto di sentimento)
III. Allegretto
IV. Finale. Presto

Onsdag d. 4. november 2020 kl. 19:30

Ensemble Midtvest med Christina Bjørkøe

Ensemble MidtVest skulle have afsluttet forrige sæson, men koncerten måtte aflyses pga.. coronakrisen.

Med sig har ensemblet pianisten Christina Bjørkøe, som tidligere har spillet i Hobro Musikforening.

På programmet er musik af de mindre kendte komponister August Friedrich Martin Klughardt og Franz Adolf Berwald, men hovedværket må siges at være Mozarts kendte 40. symfoni i et arrangement for klaver, fløjte, violin og cello.

Koncertprogram


Program

August Friedrich Martin Klughardt
(1847-1902)
Schilflieder
  

Franz Adolf Berwald
(1796-1868)
Kvartet for klaver og blæsere
  

Wolfgang Amadeus Mozart
(1759-1791)
Sinfonie Nr. 40 (arr. af Hummel for klaver, flojte, violin og cello)
  

Pressemeddelelse

En af de koncerter som desværre måtte aflyses i forårets brutale nedlukning af samfundet, var med Ensemble Midtvest.
Man kunne så tro, at man ved denne koncert bare tog det program, som var på tapetet i foråret og fremfører det nu. Det gør man nu ikke.
Ensemblet kommer i en lidt anderledes og meget sjælden konstellation.
Med sig har Ensemblet pianisten Christina Bjørkøe, som tidligere har spillet i Hobro Musikforening.
Denne konstellation af musikere fremfører musik af den tyske komponist August Friedrich Martin Klughardt. Ensemblet spiller hans Schilflieder, som er fem naturdigte sat i musik for klaver, viola og en blæser.
Franz Adolf Berwald var en svensk romantisk komponist, der bl.a. skrev en kvartet for klaver og blæsere, som er koncertens andet stykke.
Hovedværket ved denne koncert er dog en transskription foretaget af Johann Nepomuk Hummel af Mozarts symfoni nr. 40. i g-mol. Klaver, fløjte, violin og cello gør det ved denne koncert ud for et symfoniorkester. Sådan har man lystigt gjort gennem hele musikhistorien. Musikken er lige god af den grund.
Der er truffet forholdsregler så man kan overholde de udsendte retningslinier for at begrænse Corona-smitten;
stolene er stillet op, så der er rigtig god plads mellem publikummerne. Endvidere udgår den sædvanlige pause midtvejs i koncerten og programmet kortes lidt ned m.v.
Koncerten finder sted onsdag d. 4. november kl. 19:30 på Mariagerfjord Gymnasium. Medlemmer af Hobro Musikforening har selvfølgelig adgang, men du kan købe billet til denne koncert enten på Himmerlandsbilletten eller ved indgangen.
Lørdag d. 14. november 2020 kl. 15:00

Hermes (strygerensemble)

Ensemble Hermes er et ungt og dynamisk strygeorkester med base i Aarhus.

Ensemblets 11 medlemmer er unge professionelle musikere og studerende i solistklasserne ved de danske musikkonservatorier, alle med en oprindelig tilknytning til Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Koncertprogram


Program

Pēteris Vasks
(1946-)
Tala Gaisma (Det fjerne lys)
  

Pjotr I. Tjajkovskij
(1840-1893)
Souvenir d’un lieu cher, op. 42
1. Méditation – Andante molto cantabile
2. Scherzo – Presto giocoso
3. Mélodie – Moderato con moto


Antonio Vivaldi
(1678-1741)
Violinkoncert I D-dur RV 207
1. Allegro
2. Largo
3. Allegro


Pressemeddelelse

Ensemble Hermes er et ungt og dynamisk strygeorkester med base i Aarhus.
Ensemblets 11 medlemmer er unge professionelle musikere og studerende i solistklasserne ved de danske musikkonservatorier, alle med en oprindelig tilknytning til Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Ved orkestrets koncert i Hobro Musikforening er der både ny og gammel musik på programmet.

Pēteris Vasks er en lettisk komponist og kontrabassist født i 1946. Han har skrevet et værk som hedder Tala Gaisma. Det betyder ” Det fjerne lys”.

Med koncertens andet værk rykker vi geografisk lidt længere østpå, hvor Pjotr I. Tjajkovskij virkede som en af sin tids helt store romantiske komponister. Af ham skal vi høre Souvenir d un lieu cher
Som betyder noget i retning af ”Ihukommelsen af et kært sted/minde”.

Koncerten slutter i Italien med musik af den store komponist og violinvirtuos Vivaldi. Han har skrevet et utal af violinkoncerter. Strygeorkester Hermes spiller en festlig koncert i D-dur.

Der er truffet forholdsregler så man kan overholde de udsendte retningslinier for at begrænse Corona-smitten;
stolene er stillet op, så der er rigtig god plads mellem publikummerne. Endvidere udgår den sædvanlige pause midtvejs i koncerten og programmet kortes lidt ned m.v.

Koncerten finder sted lørdag d. 14. november kl. 15:00 på Mariagerfjord Gymnasium. Medlemmer af Hobro Musikforening har selvfølgelig adgang, men du kan købe billet til denne koncert enten på Himmerlandsbilletten eller ved indgangen.

Lørdag d. 28. november 2020 kl. 15:00

Dominik Wizjan (klaver)

Pianisten Dominik Wizjan er født (1994) og uddannet i Polen.

I 2015 kom han til Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor han fortsatte studierne hos Amalie Malling og 2018 begyndte han i solistklassen.

Han har vundet en række priser, blandt andet 1, prisen i konservatoriets klaverkonkurrence og og 1. prisen i i 5. internationale konkurrence i Venedig 2017.

Han spiller i Hobro musik af polske komponister, blandt andet Chopin.

Koncertprogram


Program

Frederic Chopin
(1810-1849)
Ballade nr. 1 i G-mol Opus 23
  

Frederic Chopin
(1810-1849)
4 Mazurkaer, Op. 33
nr 1. i gis-mol
nr 2. i C-dur
nr 3. i D-dur
nr 4. i h-mol

Krzesimir Dębski
(1953-)
Etude-Hommage a Frederic Chopin
  

Ignacy Jan Paderewski
(1860-1941)
Piano Sonata i Es-mol, Opus 21
I. Allegro con fuoco
II. Andante ma non troppo
III. Allegro vivace

Pressemeddelelse

Chopin i Hobro Musikforening.
Vel ingen andre af de store komponister har så specifikt komponeret for kun eet instrument som polakken Frédéric Chopin. Han skrev mængder af værker for klaveret og kun ganske få værker for andre besætninger.
Det er derfor ganske naturligt at den polske pianist Dominik Wizjan har Chopin på programmet.
Chopins værker har forskellige titler og Dominik Wizjan spiller både en ballade, Mazurkaer, Etuder og Nocturner.
Der er dog andre polske komponister end Chopin, selvom han er den mest kendte. Der bliver også plads til moderne polsk klavermusik af komponisten med det mundrette navn Krzesimir Dębski samt mere senromantisk musik af Ignacy Jan Paderewski.
Koncerten med Dominik Wizjan er en af de udsatte koncerter fra forårets coronanedlukning og bestyrelse håber på, at koncerten kan gennemføres under hensyn til alle de coronaforebyggende regler, der måtte findes på koncertdagen.
Der er truffet forholdsregler så man kan overholde de udsendte retningslinier for at begrænse Corona-smitten;
stolene er stillet op, så der er rigtig god plads mellem publikummerne. Endvidere udgår den sædvanlige pause midtvejs i koncerten og programmet kortes lidt ned m.v.
Koncerten finder sted lørdag d. 28. november kl. 15:00 på Mariagerfjord Gymnasium. Medlemmer af Hobro Musikforening har selvfølgelig adgang, men du kan købe billet til denne koncert enten på Himmerlandsbilletten eller ved indgangen.Onsdag d. 13. januar 2021 kl. 19:30

Nytårskoncert med Freja Sandkamm & Ljuban Zivanovic - KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!
Hobro Musikforening afholder en festlig nytårskoncert på Mariagerfjord Gymnasium med den fantastiske sopran Fie Freja Sandkamm, der er født og opvokset i Hobro.
Som partnere får Fie tenoren Ljuban Zivanovic, der har sunget i en lang række europæiske lande, og dertil klaverakkompagnement.


Koncertprogram

Torsdag d. 4. februar 2021 kl. 19:30

Andreas Brantelid - solocello (i Mariager kirke) - KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

Mariager kirke lægger akustik, til når Andreas Brantelid spiller et program med to af de helt store værker for solocello.
Bachs kendte solosuite for cello nr. 2 i d-mol, med de velklingende dansesatser.

Kodaly’s sonate er skrevet i 1915 og er i dag blevet en standardværk og prøvesten for cellister verden over. Den er sindssygt virtuos og bygger på mange måder videre på Bachs polyfone stil, men på helt sin egen måde, inspireret både af Bartók og af den ungarske folkemusik.

Koncertprogram

Lørdag d. 13. marts 2021 kl. 15:00

Randers Kammerorkester, oktet - KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

Randers Kammerorkester møder op med i alt otte mand/kvinder ved denne koncert, der skal nemlig otte musikere til at spille en oktet.

På programmet er amerikansk musik af George Gershwin samt noget så sjældent som en oktet.
Oktetten er komponeret af den nulevende komponist Jörg Widmann.

Sidst værk på programmet er Brahms klarinetkvintet fra 1891.

Koncertprogram


Program

George Gershwin
(1898-1937)
Lullaby for strygekvartet
  

Jörg Widmann
(1973-)
Oktet
  

Johannes Brahms
(1833-1897)
Klarinetkvintet Opus 115
I. Allegro
II. Adagio
III. Andantino
IV. Con moto

Lørdag d. 10. april 2021 kl. 15:00

Akademisk Kor, Aarhus
KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

Akademisk Kor Århus blev dannet i 1985 og dirigeres i dag af Jonas Rasmussen. Koret består af 30 sangere i alderen 20-35 år med tilknytning til musiklivet omkring Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium.

I 2019 vandt koret intet mindre end VM i kor. Programmet er endnu ikke fastlagt men forårsagtig bliver det sikkert.

Koncertprogram

Søndag d. 25. april 2021 kl. 15:00

ECHOES-OF-DANCE (I samarbejde med Teaterkredsen Mariagerfjord) KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

ECHOES-OF-DANCE er en energisk koncert med spansk og latinamerikansk barokmusik fra den første halvdel af 1600-tallet. Programmet trækker på de såkaldte dansesange, der befinder sig i et frugtbart krydsfelt mellem finkultur og populærmusik. I begyndelsen vakte sangene både forargelse og vrede blandt den etablerede kunstelite, men alligevel endte dansesangene med at integrere sig i datidens kunstmusik.

De fleste af sangene har et folkeligt udspring i Spanien, men nogle af rytmerne kommer fra de spanske kolonier i Latinamerika. Derudover er der også rytmer af afrikansk oprindelse, som formodentlig blev bragt til Spanien af tilfangetagne afrikanere, der blev solgt som slaver i Spanien.

Dansesangenes popularitet skyldtes ikke mindst det helt nye instrument, guitaren, der skabte en revolution i musiklivet i Sydeuropa. Med guitaren formede man akkompagnementet til en sang ved at slå flere toner an på samme tid, ”forenklet” til en akkord.

Vi skal høre spændende, spansk "rocknroll" fra 1600-tallet.

Koncertprogram

Lørdag d. 22. maj 2021 kl. 15:00

Jonas Frølund (klarinet & klaver)
(Flyttet fra 8. maj til 22. maj) KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

KONCERTEN ER AFLYST/UDSAT!

Ved sæsonens sidste koncert har klarinettisten Jonas Frølund allieret sig med pianisten Elias Holm, som tidligere har akkompagneret ved en koncert i Musikforeningen.

Der er kun to komponister på programmet Alban Berg og Johanns Brahms.

Brahms skrev to sonater for klarinet og klaver, og ved denne koncert spilles de begge sat i kontrast til musik af den noget mere moderne Alban Berg.

Koncertprogram


Program

Alban Berg
(1885-1935)
Fire stykker for klarinet og klaver, opus 5
  

Johannes Brahms
(1833-1897)
Sonate for klarinet og klaver op. 120 nr. 1
I. Allegro appassionato
II. Andante un poco adagio
III. Allegretto grazioso
IV. Vivace

Alban Berg
(1885-1935)
Berg: Klaversonate, op. 1
  

Johannes Brahms
(1833-1897)
Sonate for klarinet og klaver op. 120 nr. 2
I. Allegro amabile,
II. Allegro appassionato
III. Andante con moto

(c) Mikael Ustrup